OldSMUGGLER Café - Bistro - Broodwinkel

Hier kunt U genieten van koffie en Belgisch slagroomgebak, geweldige taarten, lekker botercrème gebak of onze chocoladespecialiteiten en ook hartige specialiteiten uit de Eifel en de Ardennen.

  • Het café is dagelijks geopend van 8:00 - 18:00
  • Buitenshuis verkoop van 8:00 - 18:30
  • Vooruitbestellingen en speciale verzoeken voor verjaardagen, communies, jubileas zijn telefonisch welkom:

Geniet … in het taartenparadijs

Sinds nu meer dan 30 jaar zijn wij uw verrukkelijke adres voor de landelijke specialiteit  op het gebied van “Belgische taarten”. Onze taartenbar biedt onze klanten een verrukkelijk en kleurrijk beeld. Een groot aanbod van verschillende taarten en gebak . . . gewoon anders . . . gewoon Belgisch. Kleine en grote "gebakjes" en "taarten", zoete lagen van pudding, vele fruitige fruit-toppings, slagroomtaarten, en veel meer . . . voor elk wat wils.

Onze lekkernijen worden elke dag vers, traditoneel handgemaakt en vooral met veel liefde door onze twee Belgische bakkers gemaakt en geleverd.

Ook als kleine vreugde voor uw dierbaren thuis, gebak en taarten om mee te nemen en verrukkelijke Belgische slagroom bonbons, een genot ... laat u verwennen!

Waarom bestaan er in België deze specialiteiten?

België staat bekend om zijn goede eten. Talrijke topkokken heeft het kleine land voortgebracht en niet alleen typische maaltijden zoals mosselen met friet of de beroemde Luikse gehaktballen met rozijnen genieten onder fijnproevers cultstatus. Een andere Belgische specialiteit is de Belgische taart. Of het nu om slagroomgebak gaat, om taarten of om de beroemde rijstevlaaien, tot ver over de landsgrenzen zijn ze bekend.       

Het café OldSMUGGLER, dat direct aan de Duits-Belgische grens ligt, in de Ardenner Cultuur Boulevard, is sinds meer dan 30 jaar hét adres voor Belgisch gebak.

Hier vindt u goed gebak

Twee Belgische bakkers, die allebei in een klein familiair verband hun lekkernijen principieel zelf maken, zijn de leveranciers die dagelijks, vroeg in de ochtend, hun specialiteiten naar Losheim brengen. Het café staat bekend om zijn veelzijdig aanbod. Veel soorten taart en gebak zijn dagelijks verkrijgbaar en het gebak onderscheidt zich van Duits gebak, niet alleen qua smaak, maar ook qua vorm en grootte.

Gewoon anders, gewoon Belgisch

Dus er zijn kleine ronde “taartjes”, die gist, bladerdeeg of kruimeldeeg als basis hebben, met dan een dunne laag pudding en gegarneerd met fruit.                                                              

Of ze nu belegd zijn met bananen, frambozen of ander seizoensfruit, als je er alleen al naar kijkt, loopt je het water al in de mond. Deze taartjes zijn er natuurlijk groter dan “vlaaien” en natuurlijk ook weer in een gevarieerd aanbod.  

Voor iedere smaak is er iets!

Maar het populairste is de Belgische rijstevlaai. Er zijn mythen over zijn afkomst. Zijn oorsprong vinden we meer dan 100 jaar geleden in de Waalse stad Verviers. In de 18e en 19e eeuw was deze stad heel rijk, omdat het kalkarme water van de  Wezer ideaal voor stoffen makers was. Toen later de concurrentie uit Engeland groter werd zochten de kooplieden naar  andere activiteiten. En omdat België een Afrikaanse kolonie had, kwamen nieuwe vruchten en bijzonderheden zoals cacao of koffie in het land. De handel bloeide hierbij en  het was een ware vreugde voor de bakkers en banketbakkers om deze exotische specialiteiten te verwerken.

Voor de eenvoudige mensen was dit in het begin nog onbetaalbaar en omdat talrijke arbeiders aldoor langs de etalages van de banketbakkerijen liepen, maar niks kochten, wou een bakker meester een goedkopere specialiteit creëren, zodat de lekkernijen voor iedereen toegankelijk werden.

In de kelder viel hij over een zak met rijst en werd daarbij boos op zijn vrouw, die de zak daar had neergezet, maar hij kreeg toen een idee. Hij kookte de rijst met verse koeienmelk en suiker en goot de zoete massa dan in een bakvorm om het te bakken. En zo was hij geboren, de Belgische rijstevlaai.

De arbeiders waardeerden dit calorieënrijke tussendoortje en velen probeerden deze rijstevlaai na te maken.

De Belgische rijstevlaai werd zelfs bij sporters, om precies te zijn wielrenners, erg populair, omdat  kleine rijstevlaaien een tijd lang bij de dagelijkse standaardvoeding van de wielrenners bij de Tour de France hoorden. Rijstevlaaien bevatten veel eiwitten en koolhydraten en ze zijn gewoon lekker. Er in het café OldSMUGGLER is de originele Belgische rijstevlaai te verkrijgen.

Geniet u van de rijstevlaai met slagroom. Het café OldSMUGGLER ligt direct aan de Belgisch- Duitse grens en is dagelijks van 8 uur tot 18 uur (maandag vrije dag), ook op zondagen, geopend. Hier kunt u niet alleen direct van deze Belgische specialiteiten genieten maar u kunt ze ook meenemen en direct daarnaast is de Belgische supermarkt DELHAIZE  bekend pm zijn goedkope koffie prijzen.

Reisfladen