OldSMUGGLER Café - Bistro - Broodwinkel

Hier kunt U genieten van koffie en Belgisch slagroomgebak, geweldige taarten, lekker botercrème gebak of onze chocoladespecialiteiten en ook hartige specialiteiten uit de Eifel en de Ardennen.

  • Het café is dagelijks geopend van 8:00 - 18:00
  • Buitenshuis verkoop van 8:00 - 18:30
  • Vooruitbestellingen en speciale verzoeken voor verjaardagen, communies, jubileas zijn telefonisch welkom:

Geniet … in het taartenparadijs

Sinds nu meer dan 30 jaar zijn wij uw verrukkelijke adres voor de landelijke specialiteit  op het gebied van “Belgische taarten”. Onze taartenbar biedt onze klanten een verrukkelijk en kleurrijk beeld. Een groot aanbod van verschillende taarten en gebak . . . gewoon anders . . . gewoon Belgisch. Kleine en grote "gebakjes" en "taarten", zoete lagen van pudding, vele fruitige fruit-toppings, slagroomtaarten, en veel meer . . . voor elk wat wils.

Hier vind je de goede taart.

Twee Belgische bakkers, die beiden in een kleine familiale setting hun lekkernijen van begin tot eind zelf maken, zijn de leveranciers die elke ochtend hun specialiteiten naar Losheim brengen. Het café staat bekend om zijn grote variëteit. Een werkelijk groot aanbod van taarten en gebak is dagelijks beschikbaar en de producten verschillen niet alleen in smaak, maar ook in vorm en grootte van Duits gebak.

Eenvoudig anders, eenvoudig Belgisch.

Er zijn kleine ronde "taartjes" die als basis gistdeeg, bladerdeeg of zanddeeg hebben, daarop een dunne laag pudding en ze zijn belegd met fruit. Of het nu banaan, frambozen, aardbeien, seizoensfruit of gemengd fruit is - alleen al bij het zien ervan loopt het water je in de mond. En natuurlijk zijn deze taartjes ook groter verkrijgbaar als "vlaaien" en dit ook weer in een enorme variëteit. Voor elke smaak wat wils.

Maar het bekendst is de Belgische rijstevlaai.

Er zijn mythes rondom zijn oorsprong. Hij werd meer dan 100 jaar geleden geboren in de Waalse stad Verviers. In de 18e en 19e eeuw was deze stad erg rijk, omdat het zachte water van de Weser ideaal was voor lakenmakers. Later, toen de concurrentie uit Engeland toenam, zochten de handelaren naar andere activiteiten. En omdat België een Afrikaanse kolonie had, kwamen er nieuwe vruchten en bijzonderheden zoals cacao en koffie het land binnen. De handel bloeide en bakkers en banketbakkers genoten ervan om deze exotische specialiteiten te verwerken.

Voor gewone mensen waren deze aanvankelijk onbetaalbaar en omdat talloze arbeiders steeds langs de etalages van de banketbakkers liepen zonder iets te kopen, wilde een meesterbakker een goedkopere specialiteit creëren, iets voor iedereen. In de kelder struikelde hij over een zak rijst, ergerde zich aan zijn vrouw die deze daar had neergezet, en toen kreeg hij plotseling een idee. Hij kookte de rijst met verse koeienmelk en suiker en plaatste de zoete massa daarna in een gistdeegvorm om te bakken. Zo werd de Belgische rijstevlaai geboren.

De arbeiders waardeerden deze calorierijke snack en al snel waren er navolgers. De Belgische rijstevlaai verwierf een hoge mate van bekendheid, zelfs onder atleten, specifiek wielrenners, want lange tijd maakten kleine rijstevlaaien deel uit van de dagelijkse standaardvoorziening voor wielrenners in de Tour de France. Rijstevlaai bevat veel eiwitten en koolhydraten; het is gewoon heerlijk.

En in het café OLD SMUGGLER vind je de originele Belgische rijstevlaai.

Reisfladen